• Home
  • »
  • Interieur
  • »
  • Bouwen & Interieur: Driegevelwoning revisited

Bouwen & Interieur: Driegevelwoning revisited

De wensen van de bewoners? Een open, maar tevens geborgen loftgevoel. De beperkingen? Een perceel voor een driegevelwoning met bovendien een moeilijke oriëntatie. De oplossing? Een slimme hertekening van het concept ‘driegevelwoonst’ met volledige benutting van daglicht en behoud van privacy. Lees deze reportage uit Bouwen & Interieur.
  • Voorgevel driegevelwoning Verdickt&Verdickt ArchitectenVoorgevel van driegevelwoning, ontworpen door Verdickt & Verdickt Architecten.
    © Bâtidéco
  • Achtergevel driegevelwoning Verdickt&Verdickt ArchitectenAchtergevel van driegevelwoning, ontworpen door Verdickt & Verdickt Architecten.
    © Bâtidéco
  • Witte open keuken met betonnen gietvloerOpen witte keuken met betonnen gietvloer, in driegevelwoning, ontworpen door Verdickt & Verdickt Architecten.
    © Bâtidéco
  • Sobere witte badkamer in moderne stijlWitte badkamer in driegevelwoning, ontworpen door Verdickt & Verdickt Architecten.
    © Bâtidéco

Toen de bouwheren van de nieuwbouwwoning in Berlaar aan tafel schoven bij architect Carl Verdickt van Verdickt & Verdickt Architecten, wisten ze al vrij goed wat ze wilden. “Het moest een huis zijn waarin we kunnen wonen én werken: licht en open, maar tegelijkertijd geborgen en warm. We hadden zelfs al een beeld voor ogen van hoe het er zou gaan uitzien: een gezellige loft met grote, open ramen en een patio …” Of al die woonwensen ook zouden ingevuld worden, daar hadden ze hun twijfels bij. De termen ‘loft’ en ‘patio’ zijn immers niet zo gemakkelijk te verenigen met de verplichte driegevelwoonst die ze moesten bouwen. Maar toch, een kleine twee jaar later zijn ze de trotse en blije bewoners van hun huis, precies zoals ze het gewenst hadden.

Denktank

De halfopen bebouwing is inderdaad alles behalve traditioneel te noemen. Zowel de structuur van de basisvolumes als de inplanting geven de woning een persoonlijk en uniek karakter. Carl Verdickt legt uit: “Dat is zo’n beetje ons stokpaardje. Wij maken er graag een punt van om heel klantgericht te werken. We willen niet noodzakelijk een eigen typische Verdickt & Verdickt-stijl neerzetten, maar we willen natuurlijk ook geen standaard huizen maken. De woonbeleving van de klant staat voor ons altijd centraal. Daarom vertrekken we steeds vanuit een soort van denktank samen met de klant. Daarin kijken we niet alleen naar de praktische zaken, zoals het budget en het aantal kamers, maar proberen we vooral uit te vissen hoe de klant wilt leven, wat hij mooi en belangrijk vindt.

Open witte keuken met betonnen gietvloer
Open witte leefkeuken met betonnen gietvloer.
© Bâtidéco
Modere open eetkamer met betonnen gietvloer
Open eetkamer met vide.
© Bâtidéco

Beperkingen tackelen

Maar er waren natuurlijk niet alleen de woonwensen waar Carl rekening mee moest houden. De stedenbouwkundige bepalingen en de ligging van het perceel, met het zuiden aan de zijkant, maakten het niet evident om het open loftgevoel te creëren. “De typische manier van werken bij driegevelwoningen, met een vrij diep voorhuis en een opengewerkt volume naar achteren toe, zou de wensen van de bouwheren volledig negeren”, licht Carl toe. Zijn oplossing - even ingenieus als logisch - laat het aanbouwen van een tweede huis perfect toe, maar heeft verder nog weinig te maken met een traditionele open bebouwing. Het voorhuis is breed, maar ondiep en haast volledig gesloten naar de straatkant toe. Een uitsnijding in dit volume doet dienst als carport. In de ene zijde bevindt zich de voordeur, die leidt naar de inkomhal, en aan de andere kant een fietsenberging. Dwars op dit voorhuis werd een tweede volume geplaatst dat volledig open gewerkt is naar de zijkant, en naar achteren toe weer meer sluit. Op die manier kan het huis profiteren van een volledige lichtinval, van ’s ochtends tot ’s avonds, zonder aan privacy in te boeten.

Loftgevoel

Het dwarse volume is volledig open gewerkt, zowel naar buiten toe - door middel van hoge ramen - als binnenin. De zithoek, eethoek en keuken lopen naadloos in elkaar over en zorgen voor het gewenste loftgevoel, dat de vide versterkt. De bouwheren zijn alvast enthousiast: “Door die combinatie van functies krijg je een heel open en ruim gevoel, terwijl de ruimte op zich niet overdreven groot is. De verhoudingen zijn perfect, waardoor je eveneens een geborgen gevoel krijgt.” “Ook de vide speelt hierin een grote rol”, vult de architect aan, “die deelt de ruimte in, maar sluit ze niet af.” Naast deze vide, die plaats biedt aan een ruim contactbureau met indrukwekkend werkblad in padoek, zijn op dezelfde verdieping vooraan (in het voorhuis) de bad- en slaapkamer gevestigd. Nog een verdieping hoger, onder het schuine dak van het voorhuis, werd een tweede (privé)werkruimte geïnstalleerd. Vanuit deze heldere ruimte heb je toegang tot het kleine dakterras, één van de lievelingsplekjes van de bewoners.

Sobere witte badkamer in moderne stijl
Sobere witte badkamer.
© Bâtidéco

Tuinkamer

Ook op de benedenverdieping is de relatie tussen binnen en buiten een belangrijk element. De hoge ramen komen uit op de zuidkant, waar het terras als het ware het verlengde van de leefruimte vormt. Een korte, vrijstaande muur met sfeerverlichting versterkt het gevoel van een echte tuinkamer, de oorspronkelijk gewenste patio. “Een schitterend idee”, aldus de bouwheer. “In de zomer gebruiken we het terras echt als extra leefruimte. De muur biedt daarbij beschutting en de nodige privacy, terwijl het contact met de rest van de tuin (achter het huis loopt de tuin, volledig met boomgaard en grasweide, nog een heel stuk door) behouden blijft.”

Evenwicht

De materialen die gekozen werden voor de bouw zijn hedendaags maar warm. Voor het buitenschrijnwerk werd uiteindelijk niet gekozen voor vergrijzend hout, maar voor zwart aluminium: onderhoudsvriendelijk, duurzaam, prijsbewust en - dankzij de kleur - een stevig stijlstatement. Wel werd hout gebruikt voor het aanbrengen van opvallende details en afwerkingen, binnen én buiten. Zo ontstaat er een mooi evenwicht tussen strak en warm. Carl Verdickt: “Heel wat mensen hebben nog een verkeerd beeld van hedendaagse architectuur. Ze zien het als trendgebonden, afstandelijk en koud. Wij willen met onze ontwerpen aantonen dat hedendaags bouwen ook tijdloos, persoonlijk en warm kan zijn.”

 

Identikit
Architect & interieurarchitect: Verdickt & Verdickt Architecten
Bouwjaar: 2010
Bouwmethode: massief
Perceeloppervlakte: 1.062 m²
Bewoonbare oppervlakte: 180 m²
K-peil/E-peil: 45/90
Budget: niet meegedeeld

 

Materialen & technieken

Gevel: gevelsteen Praag Impression, verlijmd (De Saegher)
Dakbedekking: leien (Eternit)
Buitenschrijnwerk: aluminium zwart (Reynaers Aluminium) en padoek
Ramen: warmtewerende beglazing aan zuidkant
Deuren: volle en glasdeuren (Anyway Doors)
Vloeren: polybeton en keramische tegels (verdieping), padoek (terras)
Meubilair: laminaat met formica werkblad (Ikea) (keuken), spatwand van keramische vloertegel (badkamer)
Isolatie: PUR spouwvulling (5 cm)
Ventilatie: type C (Zehnder)
Verwarming: vloerverwarming op gas, HR+ hoge rendementsketel (condensatieketel - Buderus)



Bron: Bouwen & Interieur - editie mei-juni-juli-augustus 2012